CJO: Gemeente, politie en OM moeten optreden tegen Gaza-bekladdingen Anne Frank-monument

door | aug 4, 2024 | Antisemitisme bestrijding, Nieuws | 0 Reacties

Het CJO spreekt afschuw uit over het voor de tweede keer bekladden van het Anne Frank-beeld op het Merwedeplein in Amsterdam. De plek waar zij na haar vlucht uit nazi-Duitsland woonde en waarvandaan Anne Frank met haar ouders en zus onder is gedoken in het Achterhuis.

“Wat heeft Anne Frank met Gaza te maken? Of is het om Gaza gebruiken om hun antisemitisme te etaleren”, aldus CJO-voorzitter Chanan Hertzberger.

CJO roept de gemeente Amsterdam op om nu afdoende maatregelen te nemen zodat er geen derde bekladding gebeurt. CJO-voorzitter Chanan Hertzberger: “De politie moet hogere prioriteit geven om de daders op te sporen en het Openbaar Ministerie om de verdachten te vervolgen. Anne Frank is het symbool geworden van een Joods oorlogsslachtoffer, icoon van Amsterdam.”

De bekladding van het beeld van Anne Frank is na onder meer de haat-demonstratie bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum het zoveelste voorbeeld van antisemitisme onder het mom van solidariteit met Gaza. De realiteit is dat er wordt gepoogd om het conflict in het Midden-Oosten naar Nederland te halen en Joods leven in Nederland onmogelijk te maken. Hertzberger: “Wat we zien is dat op scholen bespreking van de Holocaust problematisch is, Joodse artiesten worden geboycot, Joodse studenten en docenten op universiteiten en hogescholen worden geïntimideerd en geïsoleerd, en zelfs in de Shoa vermoorde Joden worden niet met rust gelaten.”