Het Centraal Joods Overleg (CJO) waarin de voornaamste Joodse organisaties samenwerken, heeft vandaag aan de burgemeesters van nagenoeg alle van de twintig grootste gemeenten een oproep gedaan antisemitisme een halt toe te roepen. De aanleiding is de voortdurende en alsmaar groeiende stroom aan antisemitische incidenten.
In een brief schrijft CJO-voorzitter Chanan Hertzberger:
Joden in Nederland worden geconfronteerd met intimidatie en fysieke aanvallen, die in ernst toenemen. Deze incidenten doen zich voor op verschillende locaties: op straat, scholen, universiteiten, op de werkplek, bij de kassa, in uitgaansgelegenheden, tijdens sportactiviteiten, in de culturele sector, Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat het Joodse leven in Nederland niet wordt bevorderd, maar juist wordt geteisterd door terreur.
Het is zorgwekkend dat burgemeesters het demonstratierecht oprekken tot in het extreme en we zien niet dat demonstranten worden gearresteerd. Stationschefs wijzen naar burgemeesters en burgemeesters wijzen naar de leiding van de Spoorwegen. Winkelmanagers maken zich eerder druk dat er geen foto’s in hun zaak worden genomen dan dat hun klanten worden uitgescholden en belaagd om hun Joods-zijn. Zo komen we nergens en dat geldt vooral voor de Joodse inwoners van uw gemeente. Sterker het leidt ertoe dat de ‘activisten’ de indruk krijgen dat het allemaal wel mag, er wordt toch niet opgetreden.
Het is uw verantwoordelijkheid om de openbare veiligheid en het ongehinderd in het publieke domein functioneren van élke burger te waarborgen. Als u dat niet waar kan maken, dan faalt het openbaar gezag. Nadat we een aaneenrijging van incidenten constateren, rijst de vraag waarom concrete maatregelen uitblijven. De kernvraag die wij u als burgemeester stellen: hoe gaat u voor uw joodse inwoners maar ook voor joodse bezoekers de dagelijkse veiligheid en het gevoel van geborgenheid in uw gemeente waarborgen. Of betekent dit dat u toestaat dat het geweld tegen Joden steeds ‘normaler’ wordt? We horen graag welk concrete maatregelen u neemt.
Het CJO verwijst naar incidenten in onder meer Amersfoort, Groningen, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Utrecht, Venlo, Waalwijk.