International Holocaust Memorial Day
In de jaren ‘90 van de vorige eeuw werd de bevrijdingsdag van Auschwitz uitgeroepen tot herdenkingsdag van alle slachtoffers van de Nazi’s. In 2005 riep de voorzitter van de Verenigde Naties op tot het instellen van Holocaust Memorial Day rond de herdenkingsdag op 27 januari. Wereldwijd worden op Holocaust Memorial Day de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden.
Elk jaar in januari worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd op scholen, universiteiten, in herinneringscentra, bij monumenten, in bibliotheken en in buurthuizen. Jongeren spreken zich uit tegen discriminatie en uitsluiting en leren over vervolging en massamoord tijdens de Holocaust en andere genociden.
De Nationale Holocaust Herdenking
Als versterking van de 4 mei herdenking, en reactie op het uitroepen van de International Holocaust Memorial Day waarmee de Verenigde Naties de herinnering aan de Holocasust wereldwijd levend wensen te houden en lidstaten opriepen in educatie aandacht te besteden aan de Holocaust heeft Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mevrouw van Veldhuizen van Zanten-Hyllner in januari 2012 de Nationale Holocaustherdenking aangemerkt als plechtige sluitstuk van de activiteiten die er in de week van de internationale Holocaust Day aan vooraf gingen.
Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert elk jaar op de laatste zondag in januari de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. De organisatie van de Nationale Holocaust Herdenking krijgt practische ondersteuning bij het organiseren van de Holocaust herdenking van het Comité 4 en 5 mei.De Nationale Holocaust Herdenking valt altijd rond de International Holocaust Memorial Day.