Lodewijk Asscher benoemd tot voorzitter commissie verweesde Joodse roofkunst

door | sep 12, 2024 | Nieuws, Restitutie | 0 Reacties

In nauwe samenspraak met minister Eppo Bruins van OC&W heeft het Centraal Joods Overleg vandaag Lodewijk Asscher benoemd tot voorzitter van een commissie die een advies uit zal brengen over de verweesde Joodse roofkunst.

De Staat beheert in de zgn. NK-collectie een groot aantal kunstvoorwerpen. Een deel van de objecten in de NK-collectie is geroofd Joods eigendom, gelet op de geschiedenis van de NK-collectie en de Holocaust. De commissie verweesde Joodse roofkunst zal advies uitbrengen welke toekomst het voor deze objecten ziet. Ook zal de commissie verweesde Joodse roofkunst advies uitbrengen over de vraag welke bestaande of nieuwe partij geschikt is om het beheer van de collectie te gaan voeren. Toenmalig staatssecretaris van Cultuur Ingrid van Engelshoven, bepaalde in 2021 dat de objecten aan de Joodse gemeenschap zullen worden overgedragen na afronding van het restitutiebeleid.

De verdere samenstelling van de commissie verweesde Joodse roofkunst zal binnen enkele weken door het Centraal Joods Overleg en de voorzitter van de commissie, Lodewijk Asscher, worden ingevuld. Uiterlijk eind 2025 zal de commissie de haar gevraagde adviezen uitbrengen.